İstanbul

İstanbul Tiyatro Festivali’nde "Bu İşte Bir Kadın Var" Tiyatro Oyunu

12 Mayıs 2022

İstanbul Tiyatro Festivali’nde “Bu İşte Bir Kadın Var”

Tiyatro evrensel duygu ve düşünceleri yansıtan, yaratıcılığı ile ön plana çıkan, bireyin ve toplumun aynalamasını en gerçekçi şekilde yapan, sanatın en güzel hali… Belki de bu yüzden insanlığın hem en sahici hem de en hayalci ifadelerinden biri. Seyircisini önce sahnede, sonra kendi içerisinde bir yolculuğa çıkaran, düşünceler alemine daldıran, eşi benzeri görülmemiş dünyalara götüren, kah güldüren kah ağlatan ama en çok da ‘halden anlayan’ bu sanat dalı, hayatın pek çok yönünü yansıtan dev bir ayna gibi. İstanbul Tiyatro Festivali ise bu sanat dalına kucak açan, ona hak ettiği değeri veren, yılın en güzel zamanının geldiğini hatırlatan harika bir etkinlik.

Sanatın ve tiyatronun evrensel dilini kutlamak, yerli-yabancı sanatçıların unutulmaz eserlerini sahnede keşfetme fırsatı bulmak ve İstanbul’un zengin kültürel dokusuna katkıda bulunmak için eşsiz bir fırsat olan İstanbul Tiyatro Festivali’nin 27.’si, 25 Ekim’de 20. yüzyılın en önemli koreograflarından biri olan Pina Bausch imzalı dans tiyatrosu Café Müller ile başlıyor.

Festivalin en gözde temalarından biri ise Odeabank’ın bu yıl da yine sponsoru olduğu “Bu İşte Bir Kadın Var”…

"Bu İşte Bir Kadın Var" teması ile toplumsal cinsiyet konularına etkileyici yaklaşımlar

İstanbul Tiyatro Festivali programında, konusunu kadın hikayelerinden alan ve/veya yazarı, yönetmeni, oyuncusu kadın olan oyunlardan bir seçki, Odeabank’ın tema sponsorluğundaki “Bu İşte Bir Kadın Var” başlığı altında izleyicilere sunuluyor. Festival ile Odeabank’ın bu iş birliği, kadın üretiminin ve kadın bakış açısının daha fazla görünür kılınmasını hedefliyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğine büyük önem veren Odeabank’ın bu yıl da sponsor olarak desteklediği "Bu İşte Bir Kadın Var" teması altında; “Kız Kardeşler”, “Flu Lysistrata” ve “Sen Hamlet Değilsin” oyunları yer alıyor. 27 Ekim’de Flu Lysistrata ile başlayacak olan seçki, Kasım’da Sen Hamlet Değilsin ve Kız Kardeşler ile devam ediyor. Gelin, “Bu İşte Bir Kadın Var” temasının altındaki bu oyunları detaylı keşfedelim:

  • Flu Lysistrata
     

    Tiyatro tarihinin ilk savaş karşıtı oyunlarından biri olan Aristophanes'in Lysistrata’sı, gelenekselliğe meydan okumayı başaran ödüllü yönetmen Barış Arman’ın yorumu ile yeniden şekilleniyor. Lysistrata, dönemin savaşlarından bıkmış olan kadınların, erkeklerin savaşmaya son vermeleri için kendilerine has bir yöntem bulmalarını konu edinen ve kadınların toplumsal gücünü mizahi bir yolla seyirciye aktaran etkileyici bir oyun. Barış Arman da bir klasik haline gelmiş bu oyunu güncel bir uyarlama ile Flu Lysistrata olarak İstanbul Tiyatro Festivali’ne taşıyor.

    Kimlik, kadın-erkek ilişkisi, iktidar ve statüko ile tüm bunların sahne üzerindeki temsiliyetini sorgulayan oyun, bir yandan da şu soruyu sorduruyor: Lysistrata çağımızın sorularına yanıt verebilir mi? Flu Lysistrata, yalnızca Aristophanes'in klasik eserini tekrar canlandırmakla kalmıyor, günümüzün toplumsal ve kültürel gerçeklerine de selam gönderiyor. Ve bunu kucaklayıcı bir birlik zemini ihtimali gözeterek yapıyor. Yani bir arada olmanın zemini zıtlıklarda değil, flu olanın içinde aranıyor.

    Geçmişin ışığının rehberliğinde bugünün kadın-erkek ilişkilerine farklı bir gözle bakmak isterseniz, bu oyunu kaçırmamalısınız! 27 ve 28 Ekim’de Alan Kadıköy’de Flu Lysistrata’yı izleyebilirsiniz.

  • Sen Hamlet Değilsin
     

    "Bu İşte Bir Kadın Var" teması altında sergilenen festivalin bir diğer oyunu ise Sen Hamlet Değilsin. Usta tiyatrocu, harika bir kadın, Nesrin Kazankaya’nın yazıp yönettiği Sen Hamlet Değilsin, Shakespeare'in en tanınmış ve etkileyici eserlerinden biri olan ünlü trajedisi Hamlet’i günümüz sosyoekonomik koşullarının yarattığı bunalımlar üzerinden yorumluyor.

    Karavanda yaşayan bir anne, oğul ve kızının hikayesini anlatan oyun, Hamlet tiratlarını çağdaş bir perspektife yerleştiriyor. Hamlet’teki olay örgüsünü doğrudan takip etmese de küçük benzerlikler taşıyan oyunda, pek çok olayın tetikleyicisi olarak anne ile oğul arasındaki sevgi ve nefret ilişkisi gösteriliyor.

    Müzik ve absürt güldürü öğeleriyle harmanlanan oyunda, çağdaş koşulları farklı bakış açılarıyla izleyebilir, aile içi ilişkileri yeni bir gözle ele alabilirsiniz. 7 ve 8 Kasım’da Alan Kadıköy’de Sen Hamlet Değilsin oyunu ile buluşabilirsiniz.

  • Kız Kardeşler

    İki insanın kurduğu dostluk tarihin ve akıp giden zamanın gaddarlığına karşı koyabilir mi? sorusu ile yola çıkan, 20 dile çevrilen oyunları ile ülkemizde de sık sık sahnelenen ünlü ödüllü yönetmen Wajdi Mouawad’ın efsaneleşmiş oyunu: Kız Kardeşler. Biri Kanada’dan, diğeri ise Lübnan’dan gelen iki kadının bir otel odasında kesişen yollarının nasıl bir dostluğa dönüştüğünü ve bu dostluğun zamana nasıl meydan okuduğunu anlatan Kız Kardeşler, aslında tek kişilik bir oyun. Annick Bergeron, her iki kadına da sahnede hayat veriyor. Hatta, birkaç yan karaktere daha… Ancak, usta yazar ve yönetmen Mouawad, harika sesler, imgeler ve farklı materyaller kullanarak evrensel bir anlatı yaratmayı başarıyor ve etkileyici hikayenin yanı sıra adeta görsel bir şölen de sahnede seyircilerini kucaklıyor.

    Bu iki kadının darmadağınık otel odasında kurdukları dostluk, onları kendilerinden çok daha büyük bir tarihin parçası haline getiriyor. Bir yandan dostluğu ve toplumsal konuları, kişisel hikayelerle harmanlanan evrensel deneyimleri sıcak bir dille ele alan oyun, diğer yandan da içsel bir yolculuğa sürüklüyor.

    Kendinizden, hayatınızdan, etrafınızdaki herkes ve her şeyden bir parça bulabileceğiniz bu oyunu kaçırmamak için 21 ve 22 Kasım’da Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi’nde yerinizi ayırtabilirsiniz.

Birbirinden başarılı kadınların sahnesinde yer aldığı veya yazdığı bu etkileyici oyunları izlediğinizde kadınlara, kadınlara biçilen toplumsal değerlere, onlara uygun görülen rollere ve çok daha fazlasına dair farklı görüşler biriktirebilir, hepimizin aslında çoğu zaman yakından tanık olduğu durum ve duyguları, o büyük perdenin ardında bulabilirsiniz.

Hepsi ve çok daha fazlasını bulmak, İstanbul Tiyatro Festivali’ndeki tüm oyunları keşfetmek, incelemek ve biletlerini satın almak için https://tiyatro.iksv.org/tr web sitesini ziyaret edebilirsiniz.