Sürdürülebilirlik

Sürdürülebilirlik

Dünya Varmış

Güzel bir gelecek gibisi yokmuş.
Peki, o güzel gelecekte neler varmış?
Capcanlı bir doğa, uzuuun ömürlü doğal kaynaklar,
cinsiyet ve erişim eşitliği, güçlü kadınlar,
tasarruf odaklı yaşam, sürdürülebilir ürün ve hizmetler,
yani rahat bir nefes almak varmış.
Biz, yarın için çalışmaya çoktan başladık.
Dünyamız hep var olsun diye
Odeabank’tan “Dünya Varmış”.

Sürdürülebilirlik Politikamız

Gelecek nesiller için daha sürdürülebilir bir dünyanın oluşmasında finans dünyasının sağlayabileceği olağanüstü etkinin farkında olarak, faaliyetlerimizde sürdürülebilir kalkınmayı öncelikli olarak ele almaktayız. Bu kapsamda, gerçekleştirdiğimiz tüm bankacılık işlemleri ve operasyonlarda ülkemizin kalkınmasına ve sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamayı ve bu tür faaliyetlerin yaygınlaşmasını teşvik etmeyi hedeflemekteyiz. Kendi faaliyetlerimizden kaynaklanabilecek olumsuz çevresel ve sosyal etkileri mümkünse ortadan kaldırmayı, sıfırlanamadığı durumlarda ise en aza indirmeyi amaçlamaktayız.

Bu politika; sürdürülebilir kalkınmaya vereceğimiz destek kapsamında izleyeceğimiz genel ilkeler ile temel yönetim ve kontrol amaçlarını ve esasları tanımlamakta ve belirlemektedir.

Odeabank, IFC Yasaklı Faaliyetler Listesini referans alarak Odeabank Yasaklı Faaliyetler Listesi’ni belirlemiş ve benimsemiştir.​​​​​

Sürdürülebilirlik Yaklaşımımız

Odeabank, faaliyetlerini finans sektörünün sürdürülebilirliğe olan katkısının farkında olarak belirli sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde yürütmektedir. Bu kapsamda, faaliyetlerine Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve iyi uygulamaların rehberliğinde yön vererek ülkemizin sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamaktadır. 2022 yılında yayımlanmış olan Odeabank Sürdürülebilirlik Politikası’nda Odeabank tarafından sürdürülebilir kalkınmaya verilen desteğin ilkeleri ve kontrol amaçları tanımlanmıştır.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İLKELERİMİZ

Kurumsal Sosyal Sorumluluk Yaklaşımımız ve Faaliyetlerimiz

Gelecek nesillere ve eğitime gösterdiği özeni; faaliyetleri, iş birlikleri, bağış ve sponsorluklarıyla ortaya koyan Odeabank, başta dezavantajlı ve kırılgan kesimler olmak üzere tüm toplum için değer yaratmak ve doğayı korumak amacıyla iş birlikleri, sponsorluklar ve bağışlar gerçekleştirmektedir.

Eşit Masallar

Araştırmalara göre eşitlik kavramı ve cinsiyet önyargıları henüz çocuk yaşlarda öğrenilmekte ve çocuklar küçük yaşlardan itibaren evlerinde, okullarında ve topluluklarında sonuçlarını yaşamları boyunca görecekleri cinsiyet normlarıyla karşı karşıya kalmaktadırlar. Odeabank bu farkındalıkla 2020 yılında hayata geçirdiği Eşit Masallar projesiyle dünyaca ünlü masalları eşitlikçi bir biçimde tekrar ele alarak, tüm toplumda cinsiyet eşitliği konusunda farkındalığı artırmayı amaçlıyor. Eşit bir geleceğe inanan Odeabank, eşit yarınlar için, bugünün çocukları arasında eşitlikçi anlayışı yaymayı hedefliyor!

Odeabank Eşit Masallar kitaplarını 1200 ’den fazla okulda toplam 1 milyon çocuğa ulaştırmayı başarmıştır.

310 bin kitap ücretsiz olarak hediye edilmiş, dijital kitaplarımız, web sitemizde 200 binden fazla görüntülenmiştir.

Eşit Masallar tiyatro oyunu bugüne kadar 57 oyun ile 42 binden fazla çocuğa ulaşmıştır.

Proje kapsamında en çok sevilen masallar, çocuk yaşta öğrenilen bilgilerin cinsiyet eşitliğinin sağlanmasındaki kritik öneminin farkına varan ebeveynlerin ve çocukların okuması için yeniden yorumlanmıştır. Psikolog Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk’un içerik danışmanlığını yürüttüğü ve Can Yayınları iş birliğiyle gerçekleşen Eşit Masallar projesinin ilk fazında; Kırmızı Başlıklı Kız, Rapunzel ve Sindirella masalları yeniden kaleme alındı. Projenin ikinci fazında ise Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler ve Kurbağa Prens masalları yeniden yorumlanarak toplumsal roller ile ilgili çocuklarda eşitlikçi yaklaşımın benimsenmesi hedeflendi.

DETAYLI BİLGİ

Diğer Projeler ve Çalışmalar

Çocukların eğitim ve öğrenimlerine destek veren Süreyya Ağaoğlu Çocuk Dostları Derneği’nin kütüphane projesine Eşit Masallar projesi çerçevesinde dahil olan Odeabank, toplam 1.000 adet kitap bağışı yaparak 25 köy okulunun kütüphanelerinin kurulmasına katkı sağlamıştır.

Ayrıca LamON9 Sosyal Yardımlaşma Derneği ile gerçekleştirdiği projeler ile 10 farklı köy okuluna yaptığı destekle yaklaşık 1.000 öğrenciyi kitaplarla buluşturmuştur. Ek olarak, Odeabank’ın dahil olduğu LamON9 Sosyal Yardımlaşma Derneği’nin “Sonra Ne Olmuş?” projesinde, Eşit Masallar kahramanlarına farklı sonlar yazmaları istenen çocuklar toplumsal normların aksine farklı cinsiyet rollerinin mümkün olduğunu düşünmeye teşvik edilmiştir.

Özellikle köy okullarında gerçekleştirilen cinsiyet rollerinin eleştirel düşünülmesi yönündeki çalışmalar ve kütüphane destekleri, Odeabank nezdinde özellikle kız çocuklarının ve dezavantajlı çocukların eğitimlerinin desteklenmesi açısından değerlidir.

Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) ile hayata geçirilen iş birliği kapsamında, projenin daha fazla çocuğa ulaştırılması için Eşit Masallar kitapları sesli betimlemeler eklenerek GETEM internet kütüphanesine eklemiştir. Bununla beraber, Her Şey Platformu iş birliğiyle, Eşit Masallar projesinin videolarına sesli betimleme, işaret dili tercümesi ve alt yazı eklenerek masallar görme ve işitme farklılığı olan çocuklar için erişilebilir hale getirilmiştir. Bu çalışma, Odeabank’ın cinsiyet eşitliğinin yanı sıra fırsat eşitliğine ve erişilebilirliğe ne kadar önem verdiğini bir kez daha göstermiştir.

Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) girişimi olan “Eşitliğe Değer” ile iş birliği kapsamında 350’den fazla Odeabank çalışanı düzenlenen Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Seminerleri’ne katılmıştır. AÇEV ile geliştirilen bu iş birliği ve sağlanan seminerler, Odeabank’ın gelecek için cinsiyet eşitliğine dair hedeflerini belirlemesine olanak sağlamıştır.

Odeabank, kadınların ekonomik hayata eşit şartlarda katılmalarını ve adil koşullarda çalışmalarını sağlamayı hedefleyen, Birleşmiş Milletler’in küresel özel sektör girişimi olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nin (WEP) imzacısıdır. Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) ve Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ile Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women) iş birliğiyle oluşturulan WEP, özel sektöre ve toplumun tamamına cinsiyet eşitliğinin sağlanması yönünde rehberlik etmektedir. Odeabank Genel Müdürü’nün imzası ile bankanın tüm organizasyonu boyunca cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nde belirtilen taahhütler kabul edilmiş ve bankanın temel ilkelerinden biri haline gelmiştir.

Sponsorluk faaliyetleri ile de toplumsal yatırımlarını gerçekleştiren Odeabank, serbest dalış dünya rekortmeni milli dalgıç Şahika Ercümen’e Oksijen Hesap ile sponsor olarak kadın sporcuları desteklemeyi kendine misyon edinmiştir. Şahika Ercümen, Oksijen Hesap ana sponsorluğunda ve Cumhuriyet’in 98. Yılına ithafen paletsiz ve tüpsüz 100 metre derinliğe dalmış ve daha önce 95 metre olan Dünya rekorunun yeni sahibi olarak Türk ve dünya basınında kendinden söz ettirmiştir. Şahika Ercümen ile gerçekleştirilen iş birliği ile Odeabank, toplumun her alanında kadınlara verdiği desteği göstermenin yanı sıra toplumsal cinsiyet eşitliği ve çevrenin korunması konularında da farkındalık yaratmıştır.​​​​

Enerji Yönetimi ve Verimliliği Uygulamaları

Odeabank 2016 yılında Enerji Yönetim Platformu’nu devreye almıştır. Bu platform ile birlikte tüm Odeabank şubelerinin enerji tüketimleri, kompanzasyon jeneratör ve UPS ekipmanlarının blok zincir teknolojisi kullanılarak gerçek zamanlı olarak izlenmesini sağlamaktadır. Platform ile birlikte:

  • Şubelerin enerji tüketimleri takip altına alınmış,
  • Klimaların kontrollü kullanımı ve set değerlerinin ayarlanması çalışmaları yapılmış,
  • Enerji kesintilerinde farklı senaryo analizleri gerçekleştirilerek şubelerin devre dışı kalmaması sağlanmış,
  • Devreye alındığı tarihten 2023 yılına kadar 9.700.569 kWh enerji tasarrufu sağlanmış,
  • Devreye alındığı tarihten 2023 yılına kadar 5.058 ton CO2 salımının önüne geçilmiştir.

Enerji Yönetim Platformu’na ek olarak Odeabank bünyesinde çeşitli verimlilik çalışmaları gerçekleştirilir. Odeabank doğrudan çevresel etkilerinin azaltılmasına yönelik çalışmalarına hız vererek devam etmektedir.

Kredilendirme Faaliyetleri Kaynaklı Çevresel ve Sosyal Risk Yönetimi

Odeabank kredi tahsis süreçlerinde tahsis ettiği kredilerin çevresel ve sosyal etkilerini ve risklerini takip eder. Banka, faaliyet alanı olan bankacılık sektöründe kredilendirme sürecinin çevresel ve sosyal sürdürülebilirliğe olan katkısına dikkat ederek çalışmalarını sürdürülebilir kalkınma kapsamında yürütmektedir.

Kredilendirme faaliyetleri kaynaklı dolaylı risklerin azaltılması amacıyla 2013 yılından itibaren Çevresel ve Sosyal Politika ile birlikte Yasaklı Faaliyetler Listesi yayımlanmıştır. 2016 yılında çevresel ve sosyal risklerin değerlendirilmesi sistematiğinde büyük değişiklikler meydana gelmiş ve kredi tutarında bir limit olmadan, tüm kurumsal/ticari ve KOBİ kredileri değerlendirmeye alınmaya başlanmıştır.

Odeabank’ın Çevresel ve Sosyal Risk Değerlendirme Prosedürü ile, kurumsal/ticari müşteri ve KOBİ’lere tahsis edilecek kredilerin sosyal ve çevresel riskleri değerlendirdiği çerçeve belirtilmektedir. Prosedür Odeabank Çevresel ve Sosyal Politika’sına dayanmaktadır. Politikanın esas aldığı uygulamalar ise International Finance Corporation (IFC), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) gibi uluslararası kurumların uygulamalarıdır.

Banka bünyesinde bulunan “Çevresel ve Sosyal Risk Ekibi” müşterilerin çevresel ve sosyal risk değerlendirmelerini Odeabank Çevresel ve Sosyal Yönetim Sistemi çerçevesi altında inceler. Odeabank şubelerinde başlayan çevresel ve sosyal risk değerlendirme süreci, Çevresel ve Sosyal Risk Değerlendirme Ekibi, Şube Pazarlama, Kurumsal ve Ticari Krediler Tahsis, Kredi Koordinasyon iş birimlerinin koordineli çalışması ile birlikte kredi müşterilerinin belgeleri ışığında “Çevresel ve Sosyal Yönetim Sistemi Risk Değerlendirme Formu”nun doldurulmasıyla ilerler. Karar matrisi metodu yardımıyla gerekli aksiyonlar belirlenir ve uluslararası standartlara göre sektörün çevresel ve sosyal risk kategorisi tespit edilir.

Odeabank, çevresel ve sosyal risklerin yanı sıra “Yasaklı Faaliyetler Listesi”ni de değerlendirmeye tabi tutmakta ve bu listede yer alan herhangi bir faaliyet finanse edilmemektedir.

Odeabank ve Sanat: O’art

Odeabank’ın sanat platformu O’art, sanatın herkes için erişilebilir ve görünür olması gerektiği fikrinden yola çıkılarak 2015 yılında kurulmuştur. 2015 yılından bu yana, çağdaş sanatın temsilcilerine ev sahipliği yapan O’art, yeni sanat üretimini desteklemekte, sanatçıların ve sanatın görünürlüğüne katkıda bulunmaktadır. Bu kapsamda düzenlenen sergiler, atölye çalışmaları ve konuşmalar sayesinde toplumun her kesimi ile ilişkilerini güçlendirmketedir.

O’art programlarının tamamına buradan erişebilirsiniz.

Toplum ile Diyalog: O’mag

Kültür, sanat, iş dünyası, finans ve ekonomi, sürdürülebilirlik ve teknoloji ile ilişkili yaşama dair trendleri takip etmek ve bu sayede hızlı dönüşen dünyaya ayak uydurmak, Odeabank için faaliyetlerinin devamlılığı açısından oldukça değerlidir. Bunun farkındalığıyla Odeabank, kültür, sanat ve yaşama dair gelişmeleri yakından takip etmekle kalmayıp trendleri sezonluk yayınladığı dergiler ile çalışanları ve tüm toplum ile paylaşır. 2015 yılından bu yana hazırlanan moda, kültür, seyahat, sanat, mimari, gastronomi ve yeni teknolojiler gibi hızla değişen trendler ve ilgi çekici konuları içeren O’Magazin dergisi, 2019 yılında Odeabank’ın değişen kurum kimliği ile birlikte O’mag olarak yenilenmiştir.

Dinamizmi ve yenilikçi yönüyle Türkiye bankacılık sektörüne öncülük eden Odeabank, O’mag aracılığıyla toplum ve çalışanları ile güçlü bir diyalog geliştirmektedir. O’mag sunduğu ilgi çekici içerikler, seyahat önerileri ve yeni deneyim fırsatları ile, Odeabank çalışanları ve müşterileri için motive edici ve etkileşimi artırıcı rol oynar. Odeabank’tan haberleri de içeren O’mag, aynı zamanda Banka için önemli gelişmeleri tüm toplumla şeffaf bir şekilde paylaşma fırsatı sunar.

Üç aylık periyotlarla sezonluk hazırlanan O’mag dergisinin şimdiye kadar yayınlanan 24 sayısı bulunur. Ücretsiz olarak paylaşılan O’mag yayınları Odeabank şubelerinde, TimeOut dergisine ek olarak da dağıtılmaktadır.

O’mag dergisinin dijital yayınlarına buradan ulaşabilirsiniz.

O’blog

Toplum ile geliştirdiği ilişkilerde O’mag ile sınırlı kalmayan Odeabank, çeşitli konularda yazıların paylaşıldığı blog platformu O’blog ile sürdürülebilirlik ve toplumsal konularda farkındalığı artırmayı ve toplumu bilinçlendirmeyi hedefler. O’blog; teknoloji, sürdürülebilirlik, tasarruf yöntemleri, sanat ve kültür, cinsiyet eşitliği, yatırım ve daha birçok konuya ilişkin içerikleri bünyesinde barındırır. Dijital yazılar olarak yayınlanan bu içerikler sayesinde, her geçen gün değişen trendler yakalanır ve paydaşların beklentileri daha net anlaşılabilir.

O’blog içeriklerine buradan ulaşabilirsiniz.​

İKSV Tiyatro Festivali Tema Sponsorluğu: Bu İşte Bir Kadın Var:

İstanbul Tiyatro Festivali programında, konusunu kadın hikayelerinden alan ve/veya yazarı, yönetmeni, oyuncusu kadın olan oyunlardan bir seçki, Odeabank’ın tema sponsorluğunda “Bu İşte Bir Kadın Var” temasıyla 2021 yılından beri izleyicilere sunuluyor.

Odeabank, İstanbul Tiyatro Festivali’nde kadın üretimine olan katkısını desteklemek ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratmak amacıyla hayata geçirilen “Bu İşte Bir Kadın Var” projesiyle kadın bakış açısının daha fazla görünür kılınmasını hedefliyor.

İlk kez 2021 yılında 25’incisi düzenlenen İKSV İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında Eşit Masallar tiyatro oyununu seyirci ile buluşturan Odeabank, 2021 yılında 26’ıncısı düzenlenen İKSV İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında Bir Tatlı Kaşığı Çamur, Duvar ve Kapalı tiyatro oyunlarına destek vermiştir. Odeabank son olarak 2023 yılında 27’ncisi düzenlenen İstanbul Tiyatro Festivali Bu İşte Bir Kadın Var tema sponsorluğu kapsamında Flu Lysistrata, Sen Hamlet Değilsin ve Kız Kardeşler tiyatro oyunlarını seyirci ile buluşturmuştur.

Sorumlu Dönüşüm Finansman Ürünlerimiz

Hızla değişen ve belirsizliklerle dolu ekonomik ortam, bireyler ve işletmeler için finansal güçlenmeyi ve dayanıklılığı her zamankinden daha önemli hale getiriyor. Odeabank olarak bu süreçte, finansal hizmetleri daha erişilebilir ve adil hale getirerek sürdürülebilir kalkınmayı sağlamadaki kritik sorumluluğumuzun farkındayız.

Düşük karbon ekonomisine geçişi hızlandırmak amacıyla ihracatçılarımız ve KOBİ'lerimiz için çevresel etkilerini azaltacak finansal destek sunarken, yenilenebilir enerji projelerine yatırımları hızlandırıyoruz. Yoğun sera gazı salımı yapan sektörlerin karbonsuzlaşma sürecinde müşteri iş birliğini önemsiyor ve Sürdürülebilirlik Elçilerimiz ile müşterilerimizin başarısına doğrudan katkıda bulunurken, kredilendirilen projelerin çevresel ve sosyal etkilerini izliyor, raporlanmasına öncülük ediyoruz. Sosyal ve çevresel sorumluluğa odaklandığımız ürün ve hizmetlerimizi sorumlu dönüşümü mümkün kılmak adına çeşitlendiriyoruz.

Gelecek nesillere “Dünya varmış” dedirten doğa dostu projelere destek olmak için çalışıyoruz. Öz kaynaklarımızla finanse ettiğimiz Yeşil Dönüşüm Kredisi ile ticari firmalara yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği yatırımları için uygun koşullu finansman desteği sunuyoruz. Şube portföy yöneticilerimiz arasından belirlediğimiz ve özel eğitimlerle desteklediğimiz Sürdürülebilirlik Elçilerimiz aracılığıyla yatırımcılara danışmanlık vererek müşterilerimizin başarısına doğrudan katkıda bulunmayı, kredilendirilen projelerin çevresel ve sosyal etkilerini izlerken raporlanmasına da öncülük etmeyi amaçlıyoruz.

Yeşil Dönüşüm Kredisi hakkında detaylı bilgi almak için Odeabank ticari şubelerine başvurabilir veya surdurulebilirlik@odeabank.com.tr adresi üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

360 derece Sürdürülebilirlik hedefimiz doğrultusunda İhracatı Geliştirme A.Ş. (İGE) ile kurduğumuz stratejik iş birliğiyle; yatırımlarında enerji verimliliğini arttırmayı hedefleyen firmalara ve kadın girişimcilere özel teminatlı kredi imkanları sağlayarak, ülkemizin sürdürülebilir kalkınma hedefini destekliyoruz. Hayata geçirilen "İhracatta Kadını Destekleme Paketi" ile yönetimi kadınlarda olan ihracatçı firmalara İGE garantisiyle uygun koşullu finansman sağlanması; "Yeşil Dönüşüm Paketi" ile enerji verimliliği yatırımları olan ve kaynak bulmakta güçlük çeken ihracatçı firmalara da kredi desteği verilmesi hedeflenmektedir.

Yeşil yatırımların arttığı, kadınların istihdama eşit katıldığı ülkelerin küresel ekonomide giderek daha güçlü aktörler haline geldiğinin bilinciyle, el ele hareket ederek ülkemizin sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamayı ve bu tür faaliyetlerin yaygınlaşmasını teşvik etmeyi amaçlıyoruz. Detaylı bilgi almak için Odeabank ticari şubelerine başvurabilir veya surdurulebilirlik@odeabank.com.tr adresi üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.