Film

Hepimizin Filmini Bildiği Ama Aslında Kitap Olan Başyapıtlar​

Hikayeler dinlemek çocukluğundan beri herkesin ilgisini çeker. Farklı hayatları keşfedip, yeni tanıştığımız karakterlerin serüvenlerine eşlik ettiğimiz hikayeler, bizi gündelik hayatımızdan bir süreliğine uzaklaştırır ve bir hayal dünyasına davet eder. Kelimeler ve cümlelerle kurulan hayal dünyaları sunan kitaplar kendi zihnimizin yaratıcılığına büyük bir alan açarken, kitaplardaki hikayeleri anlatmanın farklı yolları da var tabii ki.

Güzel sanatların geleneksel altı dalı olan resim, heykel, mimari, dans, şiir ve müziğe sonradan eklenen ve yedinci sanat olarak tanımlanan sinema, günümüzde hala hikaye anlatıcılığın en popüler metotlarından. Dünya çapında binlerce salonda, yüzlerce televizyon kanalında ve onlarca dijital platformlarda milyonlarca izleyiciyle buluşan sinema filmlerinin pek çok popüler örneğinin kitaplardan uyarlanması, hikayelerle ilişkimiz düşünüldüğünde pek de şaşırtıcı değil. Gelin sinema tarihine damga vuran, ödüllerle taçlandırılan, hepimizin filmini bildiği ama aslında kitap olan başyapıtları birlikte keşfedelim.

Baba (The Godfather)

Sinema yapımları arasında kültler arasına giren bir efsane ile başlayalım yolculuğumuza. Yönetmenliğini Francis Ford Coppola‘nın yaptığı ve başrollerini Al Pacino ile Marlon Brando’nun paylaştığı film, Mario Puzo tarafından kaleme alınan aynı adlı kitaptan sinemaya uyarlandı. Polisiye türünün başarılı bir örneği olan kitap, 1945 ve 1955 yılları arasında geçiyor ve bir mafya ailesinin yaşamını anlatıyor. Hikayenin etkileyiciliği ve yönetmen ile oyuncuların başarılı performanslarıyla ikonikleşen film, seri halinde izleyici ile buluştu ve sinema tarihine adını altın harflerle işledi.

Yüzüklerin Efendisi (The Lord of the Rings)

Fantastik hikayeler dünya çapında milyonlarca hayrana ulaşarak, hayal dünyalarıyla ikonikleşmeye oldukça müsait. Yüzüklerin Efendisi film serisi, kuşkusuz fantastik türün en sevilenlerinden. Peter Jackson’ın yönetmen koltuğunda oturduğu film serisi, gösterime girdiği 2001, 2002 ve 2003 yıllarında tüm ödülleri silip süpürdü. Filmin elde ettiği başarılar bir yana, Oxford Üniversitesinde profesör olan J.J.R Tolkien tarafından yazılan kitap da son yüz yılda en çok okunan kitap olma ünvanını kazandı. Yazarın Hobbit isimli kitabının devamı niteliğinde olan Yüzüklerin Efendisi, sadece ilk kitabı değil türünde pek çok eseri de gölgede bıraktı.

Forrest Gump

Robert Zemeckis tarafından çekilen ve Tom Hanks’in başrolünde oynadığı Forrest Gump, izleyenlerin duygularına dokunmayı yıllardır başaran en iyi dram filmlerinden biri. Forrest karakterinin oturduğu bankta yanındakilere hayat hikayesini anlattığı 1994 yapımı film izleyiciyi kimi zaman gülümsetirken sıkça da yüreğini burkar. İzleyenlerde iz bırakan film aralarında en iyi yönetmen ve en iyi aktör ödüllerinin de bulunduğu altı Oscar Ödülüne layık görülmüştür. Bu dokunaklı hikaye de bir kitaptan uyarlanmıştır. Winston Groom’un 1986 yılında yayınlanan aynı isimli kitabı Forrest Gump, filmiyle pek çok başarıya imza atmıştır.

Kuzuların Sessizliği (The Silence of the Lambs)

Gerilim filmi denilince akla gelen ilk filmlerden olan Kuzuların Sessizliği de aslen bir kitaptan uyarlandı. Aralarında ilk kez bir gerilim filmine verilmesiyle şaşırtan en iyi film dalı da olmak üzere toplam 5 dalda Oscar ödülü alan filmin yönetmenliğini Jonathan Demme yaparken, başrolleri Anthony Hopkins ve Jodie Foster paylaştı. Gösterime girdiği 1991 yılında büyük ses getiren film hala gerilim filmleri listelerinde zirvede yer buluyor. Filmin uyarlandığı, Buffalo Bill adındaki bir seri katilin hikayesini anlatan kitap ise Thomas Harris tarafından 1988 yılında kaleme alınmış ve aynı yıl Bram Stoker Ödülünün sahibi olmuştur.

Benjamin Button’ın Tuhaf Hikayesi (The Curious Case of Benjamin Button)

Zaman kavramını odağına alıp, herkesinkinden farklı zaman akışına sahip bir karakterin hayat hikayesini anlatan Benjamin Button’ın Tuhaf Hikayesi konusuyla akıllarda yer eden özel bir film. Başrollerinde Brad Pitt ve Cate Blanchett’ın boy gösterdiği film 2008 yılında gösterime girdi. David Fincher’ın yönettiği filmde, Benjamin Button adlı karakter yaşlı bir adamın görünümüyle doğar fakat ilerleyen yıllarda hayatın doğal akışını yerle bir edecek şekilde gençleşir. Bu eşsiz film, F. Scott Fitzgerald tarafından kaleme alınan Benjamin Button’ın Tuhaf Hikayesi adlı 80 sayfadan oluşan kısa bir öykü kitabından uyarlanmıştır. Yazarın bir diğer filme uyarlanan yapıtı da Muhteşem Gatsby’dir.​​​