Sürdürülebilirlik

Yeşil enerji nedir? Sürdürülebilirlik odaklı yeşil enerji yatırımları

12 Mayıs 2022

Yılın ‘en yeşil’ günü yaklaşıyor… 5 Haziran Dünya Çevre Günü, çevre bilincini artırmak, sürdürülebilirliğin önemini bir kez daha fark etmek ve hem bireysel hem toplumsal hem de küresel ‘yeşil’ hedefler koymak için harika bir fırsat. Her yıl, çevresel sorunlara dikkat çekmek ve doğanın, doğal kaynakların korunmasına dair farkındalık yaratmak amacıyla çeşitli etkinliklerle kutlanan Dünya Çevre Günü’nün en önemli özelliklerinden biri de herkesi çevre dostu adımlar atmaya teşvik etmesi.

Bu özel gün, doğa ile uyum içinde ve ona dost yaşamamız gerektiğini hatırlatırken yeşil enerjinin bu bağlamdaki rolünün aslında ne kadar kritik olduğunu da gözler önüne seriyor. Doğaya zarar vermeyen, çevreye dost enerji kaynaklarından elde edilen, yenilenebilir ve sürdürülebilir bir enerji türü olan yeşil enerjinin en önemli bir diğer özelliği ise; düşük karbon emisyonu açığa çıkarması.

Güneş panelleri aracılığıyla güneş ışığından elektrik üretimi sağlayan güneş enerjisi, rüzgar türbinleri ile rüzgarın kinetik enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren rüzgar enerjisi veya yerin derinliklerinde bulunan sıcak su ve buharın kullanılmasıyla enerji üretimi sağlayan jeotermal enerji, yeşil enerjinin başlıca örneklerini oluşturuyor. Özellikle iklim krizinin etkilerini çok ciddi oranda görmeye başladığımız son yıllar, bize yeşil enerjinin ne kadar büyük bir gereklilik olduğunu bir kez daha hatırlatıyor.

Yeşil enerji, karbon ayak izinin azaltılmasına destek olurken sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılmasında da önemli bir rol oynuyor. Öte yandan, fosil yakıtların tükenme riski ve çevresel zararları göz önünde bulundurulduğunda, yeşil enerji yatırımları hem ekonomik hem de çevresel sürdürülebilirliği destekleme açısından kritik bir pay sahibi. Bu nedenle hem dünya genelinde hem de ülkemizde yeşil enerji yatırımları hızlı bir şekilde yükselmeye devam ediyor.

Türkiye'den ve Dünyadan Yeşil Enerji Örnekleri

Hem yerel hem de küresel düzeyde hükümetler, bu alandaki çalışmalarını hızlandırıyor ve çeşitli projeler hayata geçiriyor. Bu konuda ele alabileceğimiz pek çok başarılı örnek var:

  • Solarpark Meuro: Almanya’da bulunan Solarpark Meuro, Avrupa’nın en büyük güneş enerjisi parklarından biri. Yaklaşık 50.000 hektarlık, tahrip edilmiş eski bir kömür madeni sahasının dönüştürülmesiyle hayata geçirilen bu proje, hem yenilenebilir enerji üretimi sağlıyor hem de bölgenin ekolojik restorasyonuna katkıda bulunuyor. Birçok hanenin de elektrik ihtiyacını karşılayarak temiz enerjinin başarılı bir örneğini oluşturuyor.
  • Gansu Rüzgar Çiftliği: Çin’in Gansu eyaletinde konumlanmış olan Gansu Rüzgar Çiftliği, dünyanın en büyük rüzgar çiftliklerinden biri. Çin’in yeşil enerji hedeflerine ulaşması konusunda büyük rol sahibi olan çiftlik, hem bölgedeki istihdama hem de ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlıyor.
  • Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali: Konya’nın Karapınar ilçesinde bulunan Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali, Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise sayılı büyük güneş enerjisi santrallerinden biri. Türkiye’nin tek çöl niteliği taşıyan arazisinde kurulu olan bu santral tamamlandığında yılda yaklaşık 2 milyon kişinin evsel elektrik ihtiyacını karşılaması bekleniyor.
  • Saros RES: Saros Rüzgar Enerjisi Santrali (RES), Türkiye’nin rüzgar enerjisi alanındaki önemli yatırımlarından biri. Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde yer alan ve Türkiye'nin 8. büyük rüzgar enerji santrali olan Saros RES, henüz kısmen devreye alınmış olsa da tam kapasite ile çalışmaya başladığında yaklaşık 100.000 kişinin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek güçte olacak.
  • Afyon Jeotermal Enerji Santrali: Afyon’un ilk jeotermal enerji santrali olan AFJET, Türkiye’nin jeotermal enerji potansiyelinden faydalanarak temiz enerji üretimi yapıyor. Elektrik üretiminin yanı sıra konut ve oteller de dahil olmak üzere bölgedeki ısınma ve sıcak su ihtiyacının da büyük bir kısmını karşılıyor.

Bu başarılı örneklerde olduğu gibi yeşil enerji yatırımları hem ekonomik açıdan hem de çevresel sürdürülebilirlik açısından oldukça önemli bir yere sahip. Ancak, bu tür girişimlerin hayata geçirilebilmesi ve sayılarının artması için finansal desteğin de sağlanması şart.

Sürdürülebilir bir dünya için ‘Yeşil Dönüşüm Kredisi’ ve kadın girişimcilere destek

Güzel haber; Odeabank olarak biz de “Yeşil Dönüşüm Kredisi” ile bu finansal desteğin müjdesini veriyoruz. “Dünya Varmış, Güzel Bir Gelecek Gibisi Yokmuş” mottosuyla sürdürülebilirlik çalışmalarımıza devam ederken iklim krizine karşı farkındalık yaratmak için sürdürülebilirlik temalı ürün yelpazemizi de genişletiyoruz. Ve uygulamaya koyduğumuz ‘Yeşil Dönüşüm Kredisi’ ile yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği yatırımları için uygun koşullu finansman desteği sağlıyoruz. Diğer yandan İhracatı Geliştirme A.Ş. (İGE) ile kurduğumuz iş birliği sayesinde kadın girişimcilere özel teminatlı kredi imkanları sağlayarak ülkemizin sürdürülebilir kalkınma hedefine de destek oluyoruz.

Odeabank olarak İGE ile birlikte hayata geçirdiğimiz “İhracatta Kadını Destekleme Paketi” sayesinde yönetimi kadınlarda olan ihracatçı firmalara İGE kefaletiyle uygun koşullu finansman sağlıyoruz. Kısacası, başlatmış olduğumuz “Yeşil Dönüşüm” ile kadın girişimcilerin de gücüyle daha iyi bir gelecek için çalışıyoruz; her zaman yaptığımız gibi… Kurulduğumuz günden bugüne enerji tasarrufuna büyük önem veren bir banka olarak yeşil yatırımı destekliyor; yenilenebilir enerji kaynaklarının artması ve yaygınlaşması için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. Birlikten kuvvet doğduğuna inanarak daha yeşil bir gelecek için var gücümüzle çalışıyoruz.

Sürdürülebilirlik yaklaşımımız ve faaliyetlerimiz hakkında daha fazla bilgiye erişmek için Sürdürülebilirlik sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.